Galeri Gambar

May 21, 2007

nhfoliagereflection1.jpg

Pemandangan yang mendamaikan jiwa

foliagesilhouette800.jpg

Autumn

91.jpg

Tidak salah berimpian. Bermula dengan mimpi berakhir dengan kenyataan

10.jpg

Yang ini masih boleh dicapai tapi bukan sebagai seorang pensyarah. bermimpi boleh.

11.jpg

Kadang-kadang kita perlu menentang arus to become excellent.

12.jpg

Always  seek for the best.13.jpg

Too soon to quit. pantai batu buruk..

7.jpg

All you need to do is FOCUS

6.jpg

Banjir di UTHM. satu peringatan…

jika-ini-anak-anakku1.jpg

Sometime we have to get out of our comfort zone to save our future generation…

apa-salahku-diperlakukan-sebegini.jpg

Jangan sampai kita diperbodohkan.

Advertisements

About Me

May 21, 2007

Sepintas lalu tentang diri saya. Nama saya Abdul Jalil Omar (013-723 0430). Sekarang saya bertugas sebagai pensyarah di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (sebelum ni KUiTTHO). Berasal dari Gurun, Kedah. Orang rumah berasal dari marang, Terengganu. Tu salah satu sebab kereta saya plat T. Sebab utama saya ingin let go kereta ni ialah kerana akan pegi sambung belajar dalam bulan July atau awal Ogos 2007 ni.

Sejarah kereta tu saya beli dari seorang pengarah yang amat menjaga hal kebajikan kereta-keretanya. Masa saya beli tu dia ada lagi dua kereta iaitu Nissan Xtrail dan Fiat Punto dan juga dia pegi mana-mana pakai driver. Dia amat jaga kereta tu. Servis kat proton tiap-tiap bulan. cuma selepas saya ambik kereta tu saya servis di bengkel yang servis kereta perdana UTHM. Pakar dalam hal-hal perdana ni. Klu orang proton tak boleh solve problem perdana dia boleh solve. Jika nak tau dengan lebih detail boleh call dia tanya.

dscn2240.jpg

Sebab utama saya membeli kereta tu ialah untuk keselesaan travel. sebab nak balik kampung pun jauh. Hujung dunia. Bila kita travel dengan kereta yang lebih selesa tak rasa penat sangat dan bila sampai hari ni esok tak rasa sakit badan. Akan tetapi ada faedah sampingan yang saya boleh dapat dari guna kereta Perdana V6 ni. Tapi semua ni bergantung atas pendapat individu.

Selama saya pakai kereta ni tak pernah bagi masalah kat saya. Cuma kereta ni perlu diservis mengikut jadual. Yang lain takde masalah. Ada yang kata perdana bermasalah gearbox tu saya tak setuju sebab selama saya guna ok aje. mungkin bergantung kepada jenis pemanduan pemandu dia kut. Klu bawak kereta macam nak pegi race apa jenis kereta pun boleh lingkup.

dscn2187.jpg

Lagi satu mungkin plat kereta ni cantik TY1818. First owner yang tukar plat ni. Plat asal katanya TAA XXXX. Dia kata plat ni saja boleh beli motorsikal sebuah. Ada orang nak beli tapi dia tak jual. Dia jual sekali dengan kereta ni sebab saya sungguh-sungguh minat dengan kereta dia. Mula2 dulu dia taknak jual kereta ni. Tapi selepas buat muka sedih dia setuju nak jual. Lepas tu beli Honda Accord yang baru. Begitulah serba sedikit tentang saya dan kereta tu.

8.jpg

Jika nak tau dengan lebih lanjut mengenai kereta ni sila klik disini atau button kat atas sebelah kiri.

Perdana V6 TY1818 untuk dijual.

May 14, 2007

dscn2288.jpg

Pandangan dashboard.

dscn2265.jpg

Pandangan sisi TY1818. Semuanya masih standard. Takde apa pun yang di modify.

dscn2259.jpg

Tayar depan baru tukar. Lagi setahun pun tak payah risau nak tukar.

dscn2257.jpg

Masih seperti dibeli dari first owner.

dscn2256.jpg

Rim masih lagi standard

dscn2255.jpg

Tak pernah involve dalam accident lagi.

dscn2221.jpg

Timing belt baru tukar. Belting pun baru. Boleh tengok rekod servis kereta. Atau nak call mekanik saya pun boleh. no problem.

Ramai yang kata pakai perdana v6 banyak problem terutama gearbox tu saya tak percaya. selama saya pakai kereta ni tak pernah ada masalah. mungkin diservis dengan baik. cara pemanduan yang baik juga mempengaruhi. mungkin orang yang kata tu tak pernah pakai kereta perdana V6. nak ikut orang kata memang letih kita.

dscn2218.jpg

Enjin tak pernah usik. Cuma tukar timing belt aje. Masih standard seperti baru beli.

dscn2254.jpg

Pandangan hadapan sisi. Sila contact saya untuk tengok kereta dan test drive. Saya akan balik kampung tengah bulan JUN ni. Jika berminat nanti saya bagi test drive. No harm trying.

dscn2252.jpg

Saya akan sambung pelajaran ke Australia. Tak ekonomi klu simpan kereta ni. Tak nak pikir apa2 hal lagi nak fokus ke belajar sahaja.

dscn2246.jpg

dscn2243.jpg

Kereta ni dibeli pada tahun 2000. Generasi pertama perdana yang banyak material dari jepun. Lebih berkualiti dan tahan lasak berbanding perdana v6 generasi kedua. Rekod servis first owner dulu. Dari awal beli sampai saya bertukar tangan hanya servis kat proton aje.

rekod-servis.jpg

Ni rekod servis kereta dengan bengkel expert perdana di Batu Pahat. Proton tak boleh buat pun dia boleh buat. Nak tau lebih lanjut boleh call mekanik tu-Nahar.

dscn2215.jpg

Tempat duduk belakang. luas lagi dari Mercedes. Selesa. tempat letak tangan boleh angkat.

dscn2213.jpg

Semuanya masih standard. Saya bukan jenis bikin-bikin kereta. Standard is my style.

dscn2209.jpg

CD changer. Boleh masuk 6 CD. Owner asal dan tukar yang baru. Clarion.

dscn2205.jpg

Panel adjust cermin tepi. Cermin sisi boleh tutup.

dscn2202.jpg

Panel control cermin dan lock dari tempat driver.

dscn2201.jpg

dscn2200.jpg

Klu jalan jauh boleh auto cruise. Boleh duduk bersila atas seat.

dscn2198.jpg

D for drive. Semua orang tahu tu. he he…

dscn2197.jpg

OD tu untuk overtake bila tengah laju. Gear akan drop skit dari top gear, lepas overtake tekan balik untuk drive macam biasa.

dscn2196.jpg

dscn2191.jpg

Panel kaset, gear, dash board dll

dscn2182.jpg

Pandangan hadapan.

dscn2293.jpg

Cockpit driver. Semua leather. Agak panas klu letak tengah panas. memang pun panas…matahari

dscn2287.jpg

Saya dah pasang sistem security tambahan. Selepas 30 saat kereta akan mati dengan sendiri klu kita takde kad keselamatan ni. Harga dia boleh tahan gak nak pasang tu.

dscn2285.jpg

Pandangan sisi 45 darjah

dscn2282.jpg

pandangan depan 45 darjah. cameraman amatur.

dscn2279.jpg

Pandangan belakang. TY1818 – satu nombor yang UNIK.

dscn2276.jpg

Cermin sisi boleh simpan.

dscn2271.jpg

Pandangan kamera dari atas tar.

dscn2265.jpgdscn2257.jpgdscn2256.jpgdscn2255.jpgdscn2254.jpg4.jpg3.jpg2.jpg1.jpgdscn2228.jpgdscn2297.jpg

dscn2262.jpgdscn2210.jpgdscn2203.jpgdscn2286.jpgdscn2190.jpg

Harga yang saya letak ialah RM42,000 (masih boleh runding pada yang serius sebab saya nak let go jugak kereta ni sebelum sambung belajar. malas nak pikir lagi) kerana beberapa faktor iaitu:

1. Conditon dan sejarah kereta yang dimaintain dengan baik(boleh dibuktikan).

2. No plat yang lawa (TY1818) yang sukar didapati pada kereta lain. menambah nilai kereta ini. Klu nak beli plat saje pun beribu-ribu jugak harganya.

3. Sistem audio (6 CD Changer) kereta yang baik iaitu Clarion.

4. Sistem security tambahan yang saya tambah berharga rm2,000 ringgit.

5. Kereta masih lagi standard tanpa ada modify apa2 pun.

6. Tayar pun masih baru.

Saya dah tanya kat bank bayar bulan untuk kereta ni lebih kurang dalam RM500-RM600 sebulan. jika nak tau lebih terperinci boleh call bank.

Bagi yang berminat untuk melihat dan test drive boleh contact saya. Dalam 17 JUN 2007 saya akan balik ke terengganu. Boleh test drive dulu, saya tak paksa. biar puas hati baru buat keputusan. boleh call saya jika nak tau lebih lanjut : 0137230430.

Saya akan jual kepada sesiapa yang cepat sebab saya akan pergi dalam bulan July atau awal Ogos. First come first serve. Wassalam.

*SESIAPA YANG TOLONG REFER SESEORANG UNTUK LET GO KERETA INI SAYA AKAN HADIAHKAN RM500 SEBAGAI PENGHARGAAN TERIMA KASIH SAYA.